ΕΛΛΑΔΑ! Μπλε, γαλάζιο, θάλασσα…λέξεις που ταυτίζονται με τον Τουρισμό της, έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της Οικονομίας της.

ΕΛΛΑΔΑ! Μια χώρα που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των τουριστών, ειδικά τους θερινούς μήνες. Γιατί? Μα πολύ απλά για την ιστορία της, τον πολιτισμό της, την κουλτούρα της, τις θάλασσες της, τα νησιά της, την νυχτερινή της ζωή και τέλος την κουζίνα της.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τον εναλλακτικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα τον γαστρονομικό τουρισμό. Και πολλοί θα αναρωτιέστε τι είναι γαστρονομικός τουρισμός!

Με απλά λόγια, γαστρονομικός τουρισμός είναι ο τουρισμός που συνδέεται με τοπικές κουζίνες, τοπικά φαγητά και προϊόντα, που κρύβουν μια ιστορία από πίσω τους. Πλέον, οι τουρίστες θέλουν να ανακαλύψουν την κουλτούρα και τα έθιμα ενός τόπου μέσα από τη γαστρονομία. Γι’ αυτό πλέον τα souvenir με τσολιάδες, αγαλματάκια και μινιατούρες της Ακρόπολης έχουν αντικατασταθεί με τοπικά γλυκά, φέτα, λάδι και κρασί. Προϊόντα που πέρα από τη μεγάλη τους ιστορία, αποτελούν σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας.

Μεγάλη άνθιση στη χώρα μας τελευταία έχει ένας σημαντικός τομέας του γαστρονομικού τουρισμού που συνεχώς κερδίζει καινούριους fans, ο Οινοτουρισμός.

Οινοτουρισμός, μία λέξη που περιλαμβάνει τόσα πολλά πράγματα!

  • Ιστορία του κρασιού
  • Ξενάγηση Οινοποιείου
  • Γευσιγνωσία
  • Γεύματα
  • Αγορά κρασιού
  • Συμμετοχή των επισκεπτών στις εργασίες εμφιάλωσης, παραγωγής κρασιού

Και τόσα άλλα που αν δεν τα βιώσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τη μαγεία αυτού του εναλλακτικού τουρισμού.

Ως υπεύθυνη Οινοτουρισμού στο Οινοποιείο Αναγνώστου, χαίρομαι για 2 λόγους.

Ο πρώτος είναι γιατί αντιλαμβάνομαι ολοένα και περισσότερο ότι οι τουρίστες βαρέθηκαν τις περιηγήσεις μόνο σε αρχαίους χώρους και μνημεία και πλέον θέλουν και ψάχνουν να ανακαλύψουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας μέσα από τα προϊόντα μας, την καθημερινότητα μας και τα έθιμα μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο σημαντικός και έχει να κάνει με το κρασί! Χαίρομαι γιατί ο Οινοτουρισμός πρώτα απ’ όλα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να μάθει την ιστορία του Ελληνικού κρασιού.

Είναι λυπηρό για ‘μένα, που κατάγομαι από τα Μεσόγεια, να ακούω τουρίστες να λένε ότι το κρασί ευδοκιμεί και είναι γνωστό από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία… Μα το κρασί? Υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία γύρω από το κρασί, όσο έχει η Ελλάδα?

Μετά από μια έρευνα που έκανα, ανακάλυψα ότι αυτό που από τα αρχαία χρόνια ονόμαζαν «κράσις», γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι ταυτισμένο με τον θεό Διόνυσο από τα αρχαία χρόνια. Πως γίνεται, λοιπόν, οι μέντορες του κρασιού να είναι μόνο η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία…..κ.α

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωστοποιούμε σε μια ξενάγηση ή γευσιγνωσία, δεν είναι οι ποικιλίες και τα αρώματα του κρασιού αλλά η ιστορία του στην Ελλάδα, που πραγματικά είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος, θέλω να κλείσω αυτές τις σκέψεις μου με 3 γραμμές.

2

Μπορεί στην Ελλάδα τα επισκέψιμα οινοποιεία να υστερούν με τα οινοποιεία του εξωτερικού σε δομή και παροχές αλλά ξέρω σίγουρα ότι ένα ισχυρό και σημαντικό εργαλείο του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα είναι ένα: Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ!

 

Κατερίνα Θεοχάρη

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κτήματος Αναγνώστου